Doua fete

Spuneti ca suntem francofoni, unii mai numiti uneori Bucurestiul “Micul Paris”…

La inceputul acestui an, Nicolas Sarkozy a propus un proiect ambitios de fidelizare a tinerilor francezi pentru presa scrisa. Astfel, ajuns la majorat, un francez poate opta gratuit pentru un abonament pe un an la oricare dintre cotidienele care apar in Hexagon. In Romania, tot mai putini tineri citesc presa scrisa, iar cand ii vezi tinand in mana ziare, marea majoritate a acestora au sani generosi pe prima pagina. Eleva porno, Magda Ciumac si taloanele razuibile… metode de a atrage cititorii tineri din Romania… Din aceleasi ziare, ei puteau afla si cum Traian Basescu, omologul lui Sarkozy, se da cu snowmobilul pe Valea Prahovei.

Peste 750.000 de parizieni s-au ingramadit weekendul trecut sa vada expozitia de pictura “Picasso si maestrii sai”. Avand portile deschise si noaptea, Grand Palais a facut fata unei afluente nemaipomenite. La ora doua noaptea oamenii stateau la sub zero grade Celsius pentru a ajunge in fata operelor lui Picasso si a celor care i-au influentat cariera, de la Velasquez si Poussin pana la impresionisti. Intrarea a fost pe bani, dar nu a contat. “Au venit multi tineri. Dupa ce au luat cina, iar noi francezii cinam tarziu, au ales sa se delecteze cu arta. In primul rand pentru ei a fost deschisa expozitia si noaptea”, a explicat directorul muzeului. Sociologii au motivat succesul ca pe o alternativa culta de distractie, prin “fuga de mizeria din titlurile mondene” si prin faptul ca, uneori, “sa vizitezi o expozitie e mai ieftin decat sa mananci in oras”. Intrebari capcana: Cat costa sa mananci la un restaurant in Bucuresti? Dar sa vizitezi un muzeu?… Am auzit insa ca mai nou, afli seara-noaptea de la Dan Diaconescu lipsit de Elodii ca “a venit Diavolul pe pamant”. E o alternativa ieftina, nu?

Ieri, Nicolas Sarkozy a premiat-o pe creatoarea lui Harry Potter, JK Rowling, cu Legiunea de Onoare Franceza, pentru ca a readus milioanelor de copii, inclusiv francezi, placerea de a citi. Am vazut stirea dimineata la televizor, dupa ce inainte fusese difuzat Happy Hour in reluare. Invitata lui Maruta… celebra, inconfundabila Simona Sensual. In timp ce “vedeta de la rubrica meteo” insira blondisme, dedesubt scria “De vorba despre viata pur si simplu cu Simona Sensual”. Pai ce alte subiect putea aborda? Picasso, criza economica… Uneori “depre viata pur si simplu” era inlocuit cu “Simona Sensual, personalitate 2006-2009”. Personalitate???!!! Cand ii dam si ei o Legiune de Onoare?

Spuneti ca suntem francofoni, unii mai numiti uneori Bucurestiul “Micul Paris”… Tot mai mic…

Leave a comment