Cainele – animal de companie

Printre animalele de companie apare si “rasa”catelul de apartament.  Acesta este un animal care sa adaptat vietii de familie,  si care nu s-ar putea adapta la maturitate in mediul salbatic al maidanezilor.  De la balconul meu, intr-o noapte de vara am vazut cum era atacat un catel de haita din spatele blocului.  Am coborat imediat , dar a fost prea tarziu.  Era deja mort . Cocherul auriu avea o zgarda cu numele Max, pe care am luat-o. Am cautat pe internet si am gasit anuntul cu caine pierdut. Am anuntat familia. Copilul lor in varsta de 12 ani a venit a doua zi sa-l ingroape, dar nu la mai gasit. I-am dat zgarda, si atunci am aflat de la baiat, printre lacrimi,  ca parinti l-au lepadat.

Unul din criteriile care trebuie raspectate la luarea unui catel sunt rasa si temperamentul animalului. Apoi ar fi bine daca ar exista o alternativa in cazul in care nu-l mai vrem. (o casa la tara, un prieten dispus sa-l adopte). Cateii de apartament de preferinta trebuie sa fie de talie mica. Din rasele de talie mare pentru apartament se preteaza Dogul German (danez)si boxerul. Aceste doua rase daca nu au deviatii de comportament, sunt cele mai atasate rase de copii.  Dogul german fiind o rasa pura folosita pentru vanarea animalelor mari(ursi,  mistreti,  cerbi), va fi agresiv cu alti caini, cai, vite dar in schimb va fi foarte atasat de stapan. Dogul german, avand un comportament normal ar trebui sa nu muste omul chiar daca i s-ar da aceasta comanda.

Aceasta rasa, avand parul foarte scurt, este usor de tinut la apartament pentru ca nu lasa mult par si de altfel nu este o rasa prea activa, precum ciobanescul german, hascki, prepelicar, etc. Iarna trebuie protejati de frig si paziti de umezeala pentru ca sunt predispusi la pneomonie. In cartile de specialitate despre dog se afirma ca ar avea o sclipire de luciditate. Fiind un pasionat al acestei rase si avand vreo trei generatii de dogi inclin sa sustin acest lucru.

La canide toate actiunile si comportamentul lor este rezultatul instinctului si al reflexelor dobandite in urma dresajului si adaptarii la mediul de viata. Dogii germani sunt lacomi la mancare, dar dupa perioada de crestere (2 ani), vor manca ca orice caine de talia lui. Ei, la maturitate, ajung la o inaltime la greaban de 85-90 cm la masculi si 80 kg, iar femelele cu 10 cm mai putin.

Traiesc maxim 10 ani. La caini cu cat animalul este mai mare, cu atat ani de viata scad. Un catel de talie mica poate ajunge si la varsta de 20 ani.

Un dog german matur trebuie scos afara de cel putin doua ori pe zi cate minim 30 min si va fi hranit dupa plimbare. Astfel conditionam masa in raport de defecare. Fiind un animal mare, trebuie neaparat sa avem la noi punguta si lopatica. La magazinele de specialitate exista un dispozitiv faras-matura cu punguta si maner de 50 cm cu care printr-o singura miscare stringeti fecalele fara sa murdariti dispozitivul. Costa in jur de 30 ron. Dogii germani facand parte din grupa molosilor, la efort lasa bale, asa ca nu uitati sa luati o carpa, cand iesiti cu el afara. In concluzie va sfatuesc sa achizitionati un dog numai daca va puteti inhama la aceasta corvoada.

Leave a comment