Cura cu muguri si lastari

Primavara apar la plante muguri si lastari, care trebuie recoltati din zone aflate in afara localitatilor. La tara e mult mai simplu deoarece batranii cunosc aceste plante si stiu cum sa le foloseasca. De obicei se recolteaza muguri si ramurele de plante spinoase, prezente la marginea padurii, si gardurile vii. Cele mai uzuale plante de la care se recolteaza la tara muguri, sunt:agud, macies, mure, smeura, spinisor. De asemeni se recolteaza ramurele de: brad, coacaz, fag, stejar, alun, zada, frasin, plop, si muguri de pomi fructiferi precum: cires, mar, par, gutui, prun, zarzar. Amestecurile de plante, trebue sa cuprinda macar 3 – 4 soiuri din aceste plante.

Substanta se prepara astfel. Dupa ce au fost culese, mugurii se spala in doua trei ape, apoi se lasa la uscat. Dupa uscare se toaca marunt, se amesteca bine si se imprastie pe o panza uscata, intr-un loc racoros si intunecos. Dupa uscare se pastreaza in sacusori de panza sau in pungi de hartie pentru a nu mucegai. Pentru tratament se face o cura de tratament de cel putin o saptamana.

Administrarea se face astfel: Pentru o cura eficace, trebuie sa se ingereze zilnic un litru dedecoct. Acesta se prepara astfel. Se pun la fiert 2 litri de apa si cand fierbe se pune o mana de tocatura si se lasa sa clocoteasca 3-4 minute la foc mic, apoi se lasa la infuzat. Organele care resimt benefic acest tratament sunt: ficatul, vezica biliara, epiderma intestinala, plamani, aparatul cardiovascular, sistemul nervos, sangele si limfa, care vehiculeaza deseurile toxice din organism. Cu acest tratament se trateaza reumatismul, guta, bolile nervoase, obezitatea, celulita, constipatia si este un stimulant pentru intreaga activitate a organismului.

Aceste tratamente se cunosc la noi, in medul rural de veacuri dar in ultimi ani a aparut in Europa o metoda de tratament prin muguri vegetali proaspeti, care se numeste GEMOTERAPIA. Primul care a studiat, in Europa folosirea mugurilor vegetali pentru tratamentele umane a fost doctorul Pol Henry din Bruxelles. Aceasta este o ramura noua a fitoterapiei care are ca obiectiv stimularea functiilor de eliminare din organism a toxinelor. Aceste toxine sunt de ordin bacterian.

Tot prin acest tratament se elimina deseurile metabolice din organele interne spre exterior, in mod centrifug. Acest balast de materii nocive si deseuri formeaza adevarate baraje la nivelul organelor excretorii, favorizand aparitia cancerului benign sau malign. De asemeni acest balast deregleaza functiile organelor afectate in cadrul diferitelor boli.

Metoda mai este benefica si in dezintoxicarea organismului, dupa tratamente cu medicamente si intareste sistemul imunitar. In concluzie aceasta metoda de tratament si preventie, numita Gemoterapia si care mai poarta numele de terapie prin drenaj, este compusa din trei metode clasice de aplicare. Cura de primavara, cura cu sucuri de ierburi, si cura de macerate glycerinate folosita mai ales de medici homeopati. La noi in tara sunt citeva sectii, in cadrul spitalelor si  pe linga unele statiuni balneare, unde este combinata cu dietetic (tratamentul anumitor afectiuni si boli printr-o alimentare adecvata). Asa ca, tinand cont ca acusi vine primavara, pregatiti-va pentru cateva duminici petrecute in natura la cules de muguri si crengute.

Leave a comment