Legislatie romaneasca – de la proiectul de lege la promulgare

Info legis-tm.ro

Legislatia (sau “drept statutar”) este legea, care a fost promulgata (sau “adoptata”), de catre o legislatura sau alt organ de conducere sau procesul de a face o lege. Inainte ca un element de legislatie sa devina lege poate fi cunoscut ca un proiect de lege, si se poate face referire in sens larg la “legislatie”, in timp ce ramane in proiect. Legislatia poate avea mai multe scopuri: de a reglementa, de a autoriza, de a interzice, de a oferi (fonduri), de a sanctiona, de a acorda, de a declara sau de a restrange.
Exista cativa pasi de urmat pentru ca un proiect de lege sa se publice in Monitorul Oficial al Romaniei. Primul pas este initiativa legislativa. Dreptul la initiativa legislativa il au Guvernul, deputatii si senatorii si un numar de cel putin 100 000 de cetateni cu drept de vot. Urmatorul pas il reprezinta avizarea proiectelor de catre Consiliul Legislativ sau, in unele cazuri, Consiliului Economic si Social sau al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii daca implica acest domeniu de activitate. Apoi urmeaza dezbaterea si votarea in plenul Camerei care este precedata de o expunere. Dezbaterea este generala si apoi urmeaza dezbaterea pe articole si eventuala dezbatere a amendamentelor. Dupa ce se termina dezbaterile, se trece la votare. Este nevoie de majoritate pentru ca un proiect sa fie adoptat si sunt mai multe tipuri de majoritate: majoritate simpla (jumatate plus unul din membrii prezenti), majoritate absoluta (jumatate plus unul din numarul total de membri) si majoritate calificata (2/3 din numarul membrilor ambelor camere).
Inainte ca o lege sa fie promulgata, trebuie verificata constitutionalitatea acesteia. Curtea Constitutionala a Romaniei este singura autoritate competenta care poate stabili constitutionalitatea unui proiect legislativ. Curtea Constitutionala poate fi sesizata de catre Presedintele Romaniei, Guvern, Inalta curte de casatie si justitie, un numar de cel putin 25 de senatori sau 50 de deputati sau Avocatul Poporului. In cazul in care se stabileste ca legea este neconstitutionala, aceasta trebuie revazuta de catre Parlament si trebuie armonizata cu recomandarile Curtii Constitutionale.
Penultimul pas il reprezinta promulgarea legii. Singura persoana care poate promulga o lege este Presedintele Romaniei care face acest lucru prin emiterea unui decret de promulgare. Termenul de promulgare a legii este de 20 de zile de la data primirii. Exista posibilitatea retrimiterii pentru revizuire dar doar o singura data. Dupa ce a fost revizuita legea, Presedintele are obligatia de a o promulga in termen de 10 zile.
Ultima etapa o reprezinta publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. Dupa publicare, aceasta intra in vigoare in termen de 3 zile sau la o data ulterioara daca este mentionat astfel. Publicarea inseamna de fapt aducerea la cunostinta oamenilor despre obligativitatea respectarii ei si consecintele nerespectarii acesteia. Dupa toate aceste etape, proiectul face parte din legislatia din Romania.

Leave a comment