SEPTAL: dezinfectia, curatarea si intretinerea zilnica a intrumentalului medical

Dezinfectia si intretinerea zilnica a instrumentarului medical este o operatiune obligatorie pentru asigurarea unui act medical de calitate. In ultima perioada, in sistemul medical romanesc am auzit de multe ori cazuri de persoane care sustineau ca au iesit din spital mai bolnave decat au intrat, contactand diversi virusi sau infectii care, in multe cazuri, pot conduce inclusiv la deces. Aceste deficiente pot fi atat din cauza germenilor sau microbilor existenti in saloane, in salile de operatii sau la grupurile sanitare ori, pur si simplu, pe fondul lipsei atentiei cuvenite acordate instrumentarului medical, incepand de la instrumentarul general (bisturie, foarfece, pense, sonde sau departatoare), pana la instrumentar de anestezie, de ginecologie sau pentru diagnostic.

orolin_burbath

In orice caz, un lucru este sigur, atunci cand vorbim despre buna intretinere a instrumentarului: in primul rand nu se utilizeaza detergenti casnici, pe care ii folosim in bucatarie sau la curatarea obiectelor de mobilier din bai. La curatarea instrumentarului se utilizeaza doar detergenti si produse special dedicate pentru aceasta operatiune, dupa care trebuie procedat la dezinfectarea cu dezinfectanti de un nivel inalt. De multe ori, nici macar aceste proceduri nu sunt de ajuns pentru o siguranta totala a instrumentarului. In unele cazuri, dupa curatare si dezinfectie de nivel mediu se procedeaza la sterilizare prin folosirea unei surse de caldura, astfel incat sa dispara orice urma de microb. In cazul instrumentarului care nu suporta temperaturile ridicate, se poate proceda, mai apoi, la sterilizarea chimica.

Indiferent ca vorbim despre dezinfectia curenta, de zi cu zi, sau despre cea de nivel inalt, realizata cu dezinfectanti speciali, aceasta este absolut obligatorie in sectiile spitalelor in care sunt tratati pacienti cu boli transmisibile, in cazul in care s-au raportat infectii intraspitalicesti sau in situatii de carantina ori risc de raspandire a unor epidemii. Totodata, operatiunea mai este obligatorie in salile de nasteri, in salile de operatii, sau in serviciile de ambulanta ori in cele care gestioneaza lenjeria saloanelor si a bolnavilor.

Astazi, compania Septal pune la dispozitia institutiilor medicale de stat sau private o gama larga de dezinfectanti de cea mai buna calitate, specializati si eficienti in functie de operatiunile dorite – curatare sau dezinfectie. Acestea asigura igiena zilnica din cabinetele sau saloanele medicale, iar modalitatea de dozaj, mirosul si consistenta nu fac din asta o corvoada, ci mai degraba o rutina zilnica pe cat de necesara, pe atat de placuta. Produsele sunt suta la suta biodegradabile si prietenoase cu mediul, astfel ca riscul de poluare este redus. In orice caz, este obligatoriu ca la folosirea oricarui dezinfectant pentru instrumentarul medical sa se foloseasca manusi de protectie.

Leave a comment