Primii pasi spre achizitia unei locuinte

Din momentul in care se ia decizia de achizitie a unei locuinte de orice fel, incepe prospectarea pietei. Avand acest centru de interes, inevitabil incepeti sa comparati ceea ce regasiti poate pe piata cu ceea ce inseamna dorinta, nevoia si asteptarile proprii vis a vis de viitoarea locuinta. Dar povestea aceasta este abia la inceput.

Pasul 1: alegerea casei

Cei mai multi dintre doritori aleg intai locatia si abia apoi sau pe parcurs isi cauta si fondurile necesare. Ca o mare majoritate, creditul prin banca este si optiunea de a cumpara. Desigur, alegerea in sine presupune atat de multe subpuncte. Sa divizam mai usor: apartament vechi sau nou? In acest sens puteti alege intre proprietatile existente pe piata sau cele inca in faza de proiect.

Pentru cele mai vechi de 5 ani deja trebuie sa va ganditi la sansele mai mari de risc in caz seismic si nu numai. Acestea au de regula nevoie de alte investitii ulterioare cumpararii, de la consolidare exterioara, izolatie si pana la schimbarile majore din interior, sistem termic, sanitar etc. Asumandu-va acest lucru, poate ca trebuie sa porniti de la un pret de achizitie mai mic, pentru a compensa cu ceea ce platiti ulterior pana cand veti avea locuinta cu pricina una buna de locuit.

In cazul apartamentelor noi situatia se schimba. Preturile sunt si ele mai bune avand in vedere ca implica tot confortul, fata de situatia mai sus expusa. Asadar, unii sunt atat de convinsi de acest drum incat aleg un apartament inca din faza de proiect sau pe parcursul executiei. Pana cand sa fie gata de locuit, viitorii proprietari achita un avans si chiar pot sa se ocupe de de partea birocratica a dosarului de credit.

In acest sens doritorii se pot interesa de cartierele rezidentiale precum cele de la Maurer. Site-ul oficial de prezentare include toate detaliile necesare: maurerimobiliare.ro.

Pasul 2: creditarea

Pentru cei care intentioneaza sa aleaga programul Prima Casa trebuie stiut ca este necesar un avans de 5% din valoarea locuintei. Dar pentru a va incadra in aceasta categorie, suma nu trebuie sa depaseasca 60.000 euro, respectiv 70.000 euro daca locuinta inca este in faza de proiect. Creditarea este pe un termen maxim de 30 de ani.

Acest program nu este singurul sprijin pe care bancile il ofera. Se pot foarte bine obtine credite ipotecare, credite cu garantari pentru ca sumele obtinute sa fie mai mari. Dar in astfel de cazuri sunt cei care de regula detin o anumita suma din costul locuintei dorite.

Procedurile pentru fiecare situatie in parte sunt diferite, asadar reprezentantii bancii alese sa va crediteze va vor indruma in acest sens. Cu toate acestea, de cele mai multe ori se cer giranti, coplatitori, deci fiti pregatiti sa apelati si la experti care sa va ajute in acest sens.

Pe cat de importanta, pe atat de solicitanta, cumpararea unei locuinte implica costuri, timp, energie, parte legala si parte preferentiala legata de confort. Nu este de mirare ca unii aleg sa mearga pe mana unui expert, a unui agent imobiliar sau chiar sa bata palma direct cu dezvoltatorii imobiliari, pentru a mai scurta din timpul implicat pentru acesti pasi.

Leave a comment