Ce presupune repatrierea decedatilor?

Persoanele care isi doresc din timpul vietii ca in cazul in care mor in alta tara sa fie ingropate in tara de origine sunt foarte numeroase. Alegerea lor este adesea motivata de convingerile religioase pe care le au sau de vointa de a-si regasi originile.

Modalitatea de transportare a corpului unei persoane decedate dintr-o tara in alta depinde in principiu de legile care sunt in vigoare in tarile respective (atat cea din care pleaca, cat si tara de destinatie). In cazul in care persoanele in cauza citesc legea si nu sunt lamurite de anumite aspecte, acestea trebuie sa apeleze la prefectura din zona in care a avut loc decesul sau la consulatul tarii de destinatie.

Pentru un astfel de transport trebuie indeplinite anumite cerinte. Textele oficiale ale majoritatii tarilor impun doua obligatii de necontestat: corpul trebuie depus intr-o cutie ermetica din metal care mentine o temperatura scazuta pentru conservarea adecvata a corpului si totodata trebuie sa i se acorde ingrijirile necesare conservarii corpului (in cazul in care corpul era infestat cu boli infectioase transmisibile acest lucru este interzis).

De asemenea, este foarte important sa se tina seama de directivele companiilor aeriene care variaza in functie de firma sau de destinatie. Unele companii aeriene cer tratarea corpului in prealabil de catre un tanatopractor, altele cer ca sicriul sa fie amplasat intr-o cutie din lemn care sa tina temperatura scazuta, insa majoritatea nu accepta urnele funerare in cabina (daca cadavrul a fost incinerat), chiar daca ar fi asezate intr-o geanta speciala.

Cel mai bine este ca in cazul in care aveti nevoie de efectuarea unui transport aerian de acest fel sa contactati diferitele firme aeriene pentru a cunoaste exact cerintele pe care le au in aceasta privinta.

In functie de legile internationale, transportul corpului dintr-o tara in alta face obiectul unor numeroase autorizatii care trebuie obtinute din diverse locuri.

De regula, actele care se cer sunt actul de constatare a decesului emis de primarie, o autorizatie de inchidere a sicriului, un certificat de deces, un aviz de necontagiozitate parafat de un medic, un certificat care sa ateste ca nu exista epidemii in locul in care a decedat persoana respectiva emis de agentia regionala de sanatate. Cat despre repatrierea intr-o urna, dupa incinerare, pentru aceasta trebuie obtinuta o autorizatie speciala.

In toate cazurile trebuie neaparat obtinut din tara de destinatie o autorizatie de trecere mortuara redactata in mai multe limbi pentru a usura descifrarea ei.

Relativ complex, serviciul de repatriere decedati implica interventia unei firme specializate in servicii funerare. Acestia cunosc procedurile, legile, contactele. Cu toate acestea, interventia lor are un cost ridicat, dar care acopera printre altele pregatirea corpului defunctului, sicriul adecvat fiecarei situatii in parte si transportul efectuat prin calea adecvata situatiei respective.

Pretul unui transport rutier va fi evaluat in functie de lungimea traseului, iar cel al unui transport aerian va tine cont in primul rand de marimea sicriului. Inainte de a face toate formalitatile necesare, este bine sa verificati daca nu cumva persoana decedata avea o asigurare in caz de deces sau poate chiar o conventie de inmormantare insotita de o garantie in cazul repatrierii corpului.

Leave a comment