Ce este cureaua de transmisie si la ce ajuta?

Atunci când detinem o masina, mai ales daca este achizitionata la mâna a doua, este foarte important sa verificam constant starea consumabilelor ce sunt responsabile de buna functionare a motorului, a sistemului de directie, a celui de frânare si a suspensiilor.

Identificarea unei chestiuni sau probleme ce afecteaza unul sau mai multe dintre aceste sisteme ne poate salva de cheltuirea unei sume mari de bani în viitor, sau ne poate feri chiar de accidente.

Un element foarte important ce face parte din componenta motorului este cureaua de transmisie. Confundata des cu cureaua de distributie, desi diferita, aceasta reprezinta un element esential în functionarea corecta a autoturismului în trafic si nu numai.

Ea trebuie sa fie verificata si schimbata periodic, în functie de modul de exploatare al masinii. Specialistii sustin ca este optim sa o înlocuim odata la 90000 de kilometri, dar putem face asta si mai repede de atât, daca o verificare indica acest lucru. Intervalul la care se schimba poate fi gasit si în manualul de întretinere al masinii.

Dar totusi de ce este atât de importanta aceasta curea de transmisie? Cunoscuta si sub numele de curea de accesorii, ea are ca rol antrenarea servodirectiei, a alternatorului si a compresorului de clima. În plus, în cazul masinilor la care pompa de apa nu se afla pe cureaua de distributie, cureaua de transmisie antreneaza si pompa de apa.

Pentru a ilustra si mai bine absenta curelei în cauza: volanul va fi mult mai greu de manevrat, practic se trece pe directia clasica, va creste consumul de curent electric direct din baterie si nu vom mai avea aer rece sau cald, dupa caz.

Un alt aspect important pe care trebuie sa îl aflati este cum sa identificati cureaua de accesorii în vederea verificarii ei periodice. Din fericire, nu trebuie sa fii specialist mecanic pentru a face acest lucru, dar este nevoie de atentie pentru a nu o confunda cu cureaua de distributie.

Tot ce trebuie sa faci e sa deschizi capota motorului, dupa ce te-ai asigurat ca acesta nu este pornit. Cureaua de transmisie este amplasata chiar în fata motorului si, pentru a o verifica, trebuie sa apasati usor cu degetul pe partea cea mai lunga dintre rolele de transmisie.

In timp ce verificati tensiunea curelei (cât de rigida este), observati daca ea poate fi apasata mai mult de 3 centimetri în orice directie – daca da, mai mult ca sigur trebuie schimbata. În functie de masina pe care o detineti, e posibil ca aceasta sa aiba mai mult decât o singura curea de accesorii.

In concluzie, cureaua de transmisie reprezinta o componenta foarte importanta a masinii noastre, careia trebuie sa-i acordam importanta si atentia cuvenita. Mai mult decât atât, este indicat sa avem în permanenta de rezerva o astfel de curea de accesorii, pentru a fi schimbata cât mai repede daca este cazul.

Leave a comment