Cand este cazul sa apelam la sedinte de psihoterapie de cuplu?

Problemele de zi cu zi pot conduce la aparitia de fisuri in orice relatie, indiferent cat de solida credem noi ca este. Astfel, s-au vazut cazuri in care persoane care erau impreuna de ani buni au ajuns sa se desparta de la nimic. Sau, chiar si din cauza unor probleme mai grave, dar care nu au fost tratate la timp, fiind lasate sa se accentueze. Cum ne dam seama insa ca avem o problema ce trebuie rezolvata?

Discutiile in doi pot fi o solutie, insa riscul reprosurilor sau identificarea de noi diferente si noi zone de conflict nu vor face decat sa accentueze problema. In acest caz, cateva sedinte de psihoterapie de cuplu ar putea identifica unele solutii la problemele aparute, pentru ca relatia sa poata fi dusa mai departe sau dimpotriva, acolo unde nu mai este cale de intoarcere, sa conduca la o despartire amiabila.

Ce facem cand avem probleme de comunicare

Unul dintre cele mai mari neajunsuri ale relatiei de cuplu este comunicarea deficitara. Lipsa atentiei acordate de catre unul dintre parteneri, sentimentul de abandon sau de neglijare, pot de asemenea sa conduca la deteriorarea relatiei, astfel incat se impune de urgenta apelarea la sedinte de psihoterapie de cuplu.

Aici, rolul psihoterapeutului nu este neaparat de a da verdicte, ci in primul rand de a pune fata in fata cei doi parteneri si de a-i face sa isi destainuie problemele pe care le au si pe care, din varii motive, le-au tinut ferite unul altuia pana in momentul de fata. Psihoterapeutul nu trebuie confundat in acest caz nici cu un judecator, nici cu un avocat ci, pur si simplu, poate fi privit ca un mediator, ca o persoana care are capacitatea de a asculta, intelege si de a oferi posibile solutii personalizate pentru fiecare cuplu in parte.

Discuta deschis despre probleme de natura sexuala

Sexul si problemele cauzate de acesta reprezinta un alt subiect ce poate conduce la deteriorarea relatiei de cuplu si chiar la despartiri. Considerat multa vreme un subiect tabu, pe care nu il discutam prea des in familie, sexul poate reprezenta una dintre principalele motive ale mentinerii unei relatii sau, dimpotriva, al separarii partenerilor. Apeland insa la sedinte de psihoterapie de cuplu, aceste probleme pot fi discutate in mod deschis, cu identificarea anumitor probleme si cu recomandari de rigoare, in cazul in care nu avem de-a face cu probleme de natura fizic, ce tin de alti specialisti.

Probleme de infidelitate

In fine, infidelitatea poate reprezenta un alt motiv pentru acre sa apelam la sedinte de psihoterapie de cuplu. Atunci cand unul dintre parteneri isi gaseste fericirea in bratele altcuiva, inseamna ca avem o problema. Indiferent care ar fi aceasta insa, chiar si in acest stadiu se poate apela la un psihoterapeut, pentru a vedea care au fost cauzele pentru care s-a recurs la aceasta varianta si daca mai este cale de intors. In caz contrar, un specialist poate recomanda chiar variante pentru o despartire amiabila, civilizata, astfel incat fiecare dintre parteneri sa-si poata reface propria viata.

Leave a comment