Care sunt noile reguli in ceea ce priveste slujba de inmormantare in Romania?

Dupa cum prea bine stiti legile din Romania se cam schimba, mai nou, in fiecare luna. Si cum era de astept fiecare domeniu din aceasta tara, ce mai este inca functional, a avut de suferit anumite schimbari, chiar daca populatia nu a fost de acord cu aceste reglementari. Ba mai mult decat atat astfel de schimbari au aparut si in privinta slujbelor de inmormantare pentru cetatenii acestei tari.

Si chiar daca va pare o ciudatenie iata ca acest lucru se intampla, in cele din urma uimeste pe toata lumea si mai cu seama in curand vor fi aplicate, fara nici un fel de retinere. Prin urmare in acest articol ne-am propus sa va spunem ce anume s-a schimbat in acest domeniu al serviciilor de pompe funebre si care sunt noile reglementari care se impun.

Care sunt noile reguli pentru inmormantari?

Una dintre cele mai importante aspecte este legata de faptul ca firmele de pompe funebre care nu sunt autorizate vor primi amezi foarte mari si nici nu se vor putea ingriji de toate cele necesare pentru cel decedat. In alta ordine de idei daca ati apelat la serviciile funerare ale unei firme care nu este autorizata de catre Directia de Sanatatea Publica veti avea toate sansele ca decedatul respectiv sa nu fie primit in capela si sa nu poata fi inmormantat.

Iar pentru cei ce nu stiu inca de pe data de 16 februarie, anul curent, au  intrat in vigoare noile reguli pentru inmormantare ce au fost propuse inca din anul 2016. Iar pentru a evidentia si mai clar acest aspect, unul dintre exemple ar fi acela legat de transportul funerar al trupului neinsufletit. In cazul in care transportul acestuia catre cimitir se va face cu o masina neautorizata, firma de servicii funerare va fi amendata cu circa 10.000 lei.

Pe de alta parte, aceasta nu este singura reglementare sau amenda, iar cei interesati de aceste lucruri ar fi mult mai bine daca ar studia noile legi din vigoare din programul HG 741 din anul 2016, pentru a putea fi la curent si pentru a intra in concordanta cu noile reglementari. Mai exact pentru a fi in conformitate cu noile legi o firma de pompe funebre trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:

  • Sa aiba un spatiu unde se pot ingriji si pregati mortul, spatiu ce va trebuie sa fie in conformitate cu legislatia din vigoare;
  • Sa detina un spatiu frigorific unde sa poata pastra si depozita corpul decedat in conditii optime;
  • Sa aiba toate cele necesare pentru procesul de imbalsamare si care sa fie conforme cu Ordinul 10/2010 cu privire la produsele si substantele folosite ce sunt plasate pe piata din tara;

Toate acestea fac parte din noile reglementari si bineinteles fara acestea o firma de pompe funebre nu isi poate primi autorizarea, daca aceasta nu se supune legilor acestei tari.

Leave a comment