Rolul vesmintelor bisericesti in celebrarea liturgica

Fiecare loc de munca impune un anumit cod vestimentar. Avocatii sunt obligati sa poarte roba atunci cand se prezinta la procese, bucatarii poarta tunica si basca atunci cand ne prepara deliciile iar doctorii imbraca acel halat distinctiv, alb. Asa ca de ce nu ar ar purta si slujitorii altarelor o tinuta deosebita, cu semnificatii aparte care sa ii diferentieze de enoriasi si mai ales, de celelalte ranguri bisericesti?

Preotul ortodox poarta 2 tipuri de vesminte – liturgice si neliturgice. Cele neliturgice sunt purtate, asa cum arata si denumirea, in afara momentelor de slujire, mai precis reprezinta imbracamintea zilnica a clerului. Vesmintele liturgice sunt imbracate in timpul slujbei, atunci cand se propavaduieste  cuvantul lui Dumnezeu.

Semnificatia culorilor vesmintelor liturgice in Biserica Ortodoxa

V-ati intrebat vreodata daca culorile vesmintelor liturgice au vreo semnificatie aparte sau sunt alese la voia intamplarii? Ei bine, schema coloristica este destul de complexa. Biserica Ortodoxa a adoptat 6 culori pentru vesmintele bisericeste, fiecare cu semnifcatia sa proprie.

In acest fel, puritatea luminii si harul lui Dumnezeu sunt reprezentate de culoarea alba, iar verdele reprezinta culoarea vietii. In timp ce purpuriul aminteste de patimile lui Iisus, rosul inchis simbolizeaza sangele lui Hristos si ale martirilor. Nici auriul nu este lipsit de importanta duhovniceasca, culoarea simbolizand bogatia darurilor Sfantului Duh in timp ce albastrul a fost ales pentru sarbatorile Maicii Domnului.

Negrul si-a pastrat semnificatia din viata de zi cu zi si mentine culoarea mortii si a doliului. In unele regiuni ale tarii se poarta si culorile portocaliu, ruginiu si stacojiu.

Culorile alese in functie de semnificatia sarbatorilor

Auriul si galbenul, precum si variatiile de nuante, au fost dedicate Praznicelor Mantuitorului, la Sfintii Profeti, la Sfintii Apostoli, precum si la Sfintii Ierarhi. Vesmintele albastre si albe sunt purtate la Praznicele Maicii Domnului, la Puterile cele fara de trup si la Sfintele Fecioare, in vreme ce sarbatoarea Praznicele Sfintei Cruci este simbolizata de purpuriu si rosu inchis.

La Sfintii Mucenici se imbraca vesminte bisericesti rosii in vreme ce intrarea Domnului Iisus in Ierusalim si Pogorarea Sfantului Duh sunt celebrate de vesminte verzi, in toate nuantele. Negrul este culoarea care marcheaza Postul Sftintelor Patimi, aceeasi culoare predominand vesmintele din Sambetele si Sarbatorile mari din Postul Mare, careia i se pot adauga ornamente aurii sau de alte culori.

Simbolurile intristarii si ale pocaintei – verde inchis, albastru inchis, mov inchis, negru cu elemente argintii sunt destinate perioadei Posturilor. Inmormantarile se savarsesc in vesminte albe, aceeasi culoare fiind purtata si la Praznicele Botezului Domnului – Epifaniei, Teofaniei sau Aratarii lui Dumnezeu.

Spelndoarea vesmintelor liturgice nu lasa enoriasii indiferenti

Prin coloristica deosebita, forma, croiala si calitatea materialului din care sunt confectionate vesmintele liturgice, credinciosii sunt puteric impresionati de fiecare data. Ba mai mult decat atat, unii s-au covertit la crestinism in urma slujbelor gradioase, unde aceste obiecte sfintite completeaza cadrul ceremonial, fastul si stralucirea cultului.

Vesmintele sunt frumoase, fara doar si poate, insa nu trebuie sa fie elemente asociate mandriei si opulentei. Deoarece sunt jertfe aduse bisericii, ele au un rost anume, de aceea trebuie sa fie de cea mai buna calitate.

Leave a comment