Merita sau nu sa schimbi furnizorul de energie electrica

Exista la ora actuala pe piata de energie electrica, lasand la o parte sumedenia de furnizori de ultima instanta, numeroase societati care isi pun la dispozitie serviciile de furnizare de energie electrica pentru locuinte. In conditiile in care nu mai esti satisfacut de colaborarea pe care o ai cu agentia curenta, poti oricand opta pentru o schimbare de furnizor, fara a achita niciun fel de taxe in acest sens.

Motivele pentru care a-i putea fi tentat sa schimbi furnizorul de energie electrica

Decizia de a porni in cautarea altor furnizori de energie electrica pleaca de obicei de la costurile prea ridicate sau serviciile nesatisfacatoare oferite de firma cu care colaborezi in prezent. Deranjamentele solutionate greu, solicitari fara raspuns si o colaborare deficitara per total inseamna clar aspecte ce te vor determina sa alegi un alt furnizor. Este valabil mai ales in cazul consumatorilor casnici.

In ceea ce priveste intreprinderile, pentru acestea conteaza alaturi de pretul corect si calitatea inalta a serviciilor oferite. Este valabil in general desigur, insa in cazul lor, unde cantitatile de energie electrica sunt mai mari, diferentele sunt sesizabile.

Desigur ca pentru a fi sigur de calitate este necesara o testare pe termen lung a serviciilor oferite de un anumit furnizor. Poate apoi s-ar putea cineva pronunta in aceasta privinta.

Din nou, legat de costuri, unicul mod in care poti sa afli ce furnizor ofera calitate la preturi accesibile este prin a face comparatie intre optiuni si pretul reglementat de stat.

Ce trebuie sa stii insa cu privire la costuri este faptul ca in practica, ca factura nu reuseste de cele mai mute ori sa echivaleze procentual cu diferenta care rezulta din comparatie. Asta se intampla din cauza ca fiecare dintre furnizorii de energie electrica nu are in vedere tarifarea liniara a consumului. Unele chiar omit sa adauge in calculatorul de consum cogenerarea, accizele sau TVA-ul.

Ce trebuie sa stii daca doresti sa reziliezi un contract?

Daca asta este intentia ta, trebuie sa anunti furnizorul  cu cel putin 21 de zile inainte de decizia pe care ai luat-o. Exista si procedura prezentata de ANRE in ordinul 88 cu privire la alegerea altui furnizor la care te poti raporta. Cu siguranta ca deja stii ca este de preferat sa studiezi atent toate ofertele care iti atrag atentia, urmand ca apoi sa le compari pe cele mai rentabile.

Ai in vedere detaliile de importanta majora ca pretul de furnizare, modalitatile de plata care ti se pun la dispozitie, durata contractului, conditiile in care poti sa incetezi contractul. Este modul in care poti realiza in cele din urma o alegere satisfacatoare.

Furnizorul actual trebuie sa fie notificat fara echivoc si clar despre incetarea acestuia. In mod expres ai in vedere sa mentionezi data in care doresti sa inchei colaborarea.

De asemenea, tine minte faptul ca procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, ceea ce inseamna ca furnizorii nu au voie sa perceapa taxe in acest sens. Nici pe partea tehnica nu trebuie sa realizezi niciun fel de investitii si nici modificari tehnice. Asta pentru ca nu se schimba nimic din ce tine de arhitectura. Chiar daca nu esti cu plata facturilor la zi, poti solicita rezilierea.

In fine, analizeaza cele mai sus mentionate, analizeaza situatia actuala a colaborarii si trage personal o concluzie vis a vis de schimbarea furnizorului, daca merita sau nu aceasta masura.

Leave a comment