Evaluarea locuintei – ce avantaje aduce si care sunt factorii de influenta

In cazul in care detii o locuinta pe care intentionezi sa o vinzi, este absolut necesar sa ii cunosti cu exactitate valoarea. Regula se aplica in fapt pentru orice tip de proprietate care urmeaza sa fie supusa procesului de vanzare, indiferent daca este vorba despre imobile, diverse alte bunuri sau chiar intreprinderi.

Atunci cand iti doresti sa estimezi corect pretul pe care l-ai putea obtine pe locuinta pe care urmeaza sa o vinzi, cu siguranta te vei confrunta cu o provocare. Este indicat sa apelezi in acest sens la un specialist, la un evaluator cu experienta, care poate sa realizeze nu doar evaluari de locuinte, ci si evaluari de imobile, bunuri si intreprinderi.

Care sunt avantajele de care poti avea parte intr-o astfel de situatie? Ti le voi exemplifica in randurile urmatoare.

In primul rand, vei putea stabili un pret corect al locuintei, in cazul in care te-ai hotarat sa o vinzi. De multe ori se intampla ca proprietarii de locuinte sa le evalueze pe cont propriu si sa stabileasca pretul de vanzare, insa aceasta decizie poate fi influentata de o serie de factori subiectivi care denatureaza in cele din urma valoarea casei sau apartamentului ce urmeaza sa fie vandut. Alegerea corecta este de a apela la serviciile unui profesionist in domeniu, un evaluator care va elimina riscul de a supraevalua sau de a subevalua pretul de vanzare.

Un alt avantaj direct al evaluarii locuintei cu ajutorul unui expert evaluator este faptul ca vei putea negocia cu totul altfel in momentul in care iti doresti, spre exemplu, sa obtii un credit cu o garantie imobiliara. Cunoscand cu exactitate valoarea proprietatii vei putea sa fructifici potentialul acesteia, obtinand suma dorita ca imprumut.

Nu in ultimul rand, un alt avantaj al evaluarii realizate de un expert este si faptul ca vei putea stabili in mod corect valoarea chiriei, in cazul in care vei oferi respectiva proprietate spre inchiriere.

Exista o serie de factori care au o influenta asupra pretului locuintei, factori de care tin cont si expertii evaluatori atunci cand realizeaza rapoartele de evaluare. Iata care sunt cativa dintre acestia:

  • Localizarea imobilului – evident, un apartament sau o casa cu o pozitionare centrala, care are in apropiere scoli, institutii publice, banci, centre comerciale, piete, statii de transport in comun etc. va avea un pret mai ridicat decat o proprietate situata la periferie.
  • Facilitati – aici intra locul de parcare sau garajul, boxele sau spatiile de depozitare suplimentare si orice alte dotari care pot sa creasca pretul locuintei.
  • Vechimea imobilului si suprafata utila constituie de asemenea factori de influenta asupra pretului final, reprezentand repere dupa care se orienteaza evaluatorul atunci cand stabileste valoarea unei locuinte.

Lista criteriilor care influenteaza pretul final nu se rezuma insa doar la cele mentionate. Stilul constructiei, linistea zonei, etajul la care se afla apartamentul ce urmeaza sa fie vandut, dar si dotarile menite sa sporeasca nivelul de confort se inscriu de asemenea in lista factorilor de influenta. Avand in vedere toate aceste elemente, evaluatorul va stabili corect valoarea acesteia.

Leave a comment