Ce trebuie sa stii despre puterea unui motor electric in actionare

Despre motoare electrice s-ar putea vorbi la nesfarsit. Acestea se gasesc in dotarea unei varietati de echipamente si aplicatii. Variaza printr-o serie de caracteristici desigur, in functie de scopul utilizatorii echipamentelor in cauza. De asemenea, acestea se diferentiaza si prin calitate, motiv pentru care e indicat sa alegi atent locul din care il cumperi.

Puterea este un factor deosebit de imporant, de altfel dupa care trebuie sa te ghidezi vis a vis de o achizitie. Ai in vedere si acest aspect atunci cand stabilesti lista de criterii.

Pentru inceput insa, trebuie sa te gandesti la felul curentului. Acesta poate fi continuu si alternativ. Urmeaza sa te informezi apoi legat de tensiunea necesara, precum si de frecvente, putere. Numai in acest mod vei reusi in alegerea unui motor electric ce iti va oferi randament optim in functie de tipul de actionare.

Cum alegi puterea potrivita a motorului electric?

In conditiile in care te intereseaza sa alegi puterea motorului pentru un mecanism naval spre exemplu, trebuie sa cunosti variatia in timp a cuplului de sarcina.

Pentru asta exista o formula speciala in legatura cu care te poti informa. Este important sa iei decizia potrivita intrucat este un factor foarte important atat in ce priveste utilizarea motorului, cat si functionarea lui. Trebuie sa ai in vedere totodata si posibilitatea de a aparea pierderi de energie in reteaua de alimentare.

Care sunt riscurile atunci cand motorul electric nu are puterea potrivita?

Cand urmeaza sa alegi intre motoare electrice de diverse puteri de actionare, trebuie neaparat sa fii atent si la dimensiune.

Nu e indicat sa optezi pentru un motor electric subdimensionat pentru a astfel risti sa grabesti deteriorarea izolatiilor, dar totodata si sa il supraincalzesti. Totodata, un factor de risc este faptul ca masinile de lucru ofera mai putina productivitate. Cu atat mai mult scade aceasta cu cat sunt necesare porniri mai dese. Scazi si din capacitatea de supraincarcare si din cea a cuplului de pornire.

Cat despre supradimensionare, aceasta va creste fara rost costurile. Totodata vei avea parte de un randament mai mic.

Alte detalii care fac diferenta intre un motor electric eficient si unul care iti va da batai de cap sunt incalzirea acestuia, dar si verificarea la suprasarcina.

Totodata, tine cont in alegerea motorului si de baza puterii de varf. Este esential ca incalzirea sa fie sub limita in functionarea in regim permanent.

Dupa ce ai facut o achizitie potrivita nevoilor, respectiv adaptata in functie de particularitati, urmeaza sa fii atent pentru a nu risca incalzirea motorului. Daca ai nevoie de un model personalizat, care sa aiba imbunatatiri in functie de mediul de actionare, spre exemplu, iti recomand site-ul Bmes.ro. Gasesti pe acesta optiuni variate si motoare speciale dintre care poti alege, cu posibilitatea de adaptare in functie de diverse cerinte.

Pierderile in fier, in cupru si cele mecanice sunt cele care duc la incalzirea motorului. Asta se intampla cand transforma energia electrica in mecanica. Exista si pierderi variabile si constante. Cele dintai sunt favorizate de gradul de incarcare a motorului.

In fine, nu evita sa te raportezi la cele mentionate daca vrei sa te asiguri ca ai optat pentru un motor electric cu o putere de actionare corespunzatoare. Pe bmes.ro gasesti modelul de care ai nevoie.

Leave a comment