Firma de contabilitate sau contabilul angajat intern?

O idee destul de des intalnita si practica este aceea de a angaja o persoana care sa se ocupe de partea de contabilitate. La prima vedere pare sa fie o solutie mai ieftina. Insa la fel de comuna este si situatia ca acesta sa nu faca fata volumului de munca.

Chiar daca in prima faza o firma contabilitate Bucuresti sau din orasul de provenienta pare sa fie prea mult si chiar o cheltuiala destul de mare pentru cei la inceput de drum, avantajele pe termen lung se dovedesc a fi de partea beneficiarului.

Iata ce riscuri sunt atunci cand contabilul este ales independent – tine cont ca cei care fac parte dintr-o firma de contabilitate lucreaza cu persoane specializate pe aceasta nisa si nu isi permit sa nu detina cunostinte exacte si sa nu fie in pas cu reglementarile ce apar.

  • Riscul de amendare

Acolo unde nu se cunoaste legea fiscala si administrativa foarte bine, administratorul va avea de suferit din cauza erorilor contabilului. Practic te trezesti ca ai de platit amenzi de la ANAF pentru ca nu au fost depuse declaratii sau cine stie ce alte nereguli apar. In general o firma de contabilitate nu isi permite sa faca genul acesta de erori si in plus dispune de o echipa mai mare de persoane ce pot impreuna indeplini toate misiunile contabile.

  • Realizarea de bilant

Din nou exista un risc de amendare cand nu este aleasa persoana sau echipa potrivita pentru pentru a intocmi bilantul. Pentru asta ai nevoie de un expert contabil, acreditat de CECCAR.

  • Situatii neprevazute

Ca orice angajat, si contabilul va avea concedii de tot felul. Asta inseamna un risc ca in situatii de criza sa nu ai sprijinul celui care – culmea! – a fost angajat sa fie la dispozitia ta.

De aceea multi prefera ideea de a avea o colaborare cu o echipa de contabili, o firma de profil; in astfel de cazuri nu te va preocupa cine pleaca in concediu sau ce situatii apar intrucat la nevoie firma este in sprijinul tau si nu tu te vei preocupa sa cauti pe cel disponibil si responsabil cu un anumit aspect.

  • Consultanta fiscala

Fata de un simplu contabil, un expert este capabil sa realizeze si activitatile economice, insa si sa fie un sprijin pentru o firma. Partea de consultanta fiscala este si ea inclusa aici. Acest lucru prespune cunostinte si experienta, deci mizeaza pe un expert contabil cand doresti servicii complexe.

  • Informarea legislativa

Nu in cele din urma trebuie spus ca legislatia se tot schimba. Contabilul ales sa colaboreze cu tine trebuie sa fie mereu la curent cu ce se intampla, pentru buna desfasurare a activitatii firmei tale. Se prea poate ca unul obisnuit sa nu aiba nici timp de partea de informare, ceea ce se rasfrange tot asupra administratorului.

Multe aspecte inclina spre ceea ce tine de alegerea unei firme de contabilitate. Decizia apartine fiecaruia, insa trebuie gandit acest lucru tinand cont de capacitatea celui in cauza, cat si de volumul de munca ce i se ofera.

Leave a comment