Locuri interesante de vazut in Havana

Foarte multe persoane aleg sa plece in vacanta in strainatate, pentru ca isi doresc sa uite pentru cateva zile de grijile cotidiene si de stresul de la servici. Ei bine, multe persoane isi indreapta atentia spre diferite destinatii exotice de vacanta, iar Havana este una dintre acestea.

Persoanele care isi doresc sa viziteze capitala Cubei, prin intermediul Travel Matters pot ajunge in Havana, unde pot vizita o multime de locuri interesante.

Iata asadar ce puteti vizita in momentul in care ajungeti in Havana:

Museo de la Revolución

Acest muzeu emblematic se afla in fostul Palat Prezidential, construit intre 1913 si 1920 si folosit de un sir de presedinti cubanezi, culminand cu Fulgencio Batista. Celebrul Tiffany’s din New York a decorat interiorul, iar Salón de los Espejos (Hall of Mirrors), stralucitor, a fost conceput sa semene cu camera simbolica de la Palatul de la Versailles.

Muzeul insusi coboara in mod cronologic de la ultimul etaj, concentrandu-se in principal asupra evenimentelor care au dus la revolutie, dar si asupra celor petrecute in timpul si imediat dupa revolutia cubaneza. Acesta prezinta o poveste uneori scrupuloasa, dar intotdeauna convingatoare, vorbita in engleza si spaniola, si colorata cu propaganda multora .

Scara centrala a palatului, pazita de un bust al lui José Martí, pastreaza inca gaurile de gloante facute in timpul unui atac nereusit pe palat in martie 1957 de catre un grup de studenti revolutionari care intentiona sa-l asasineze pe presedintele Fulgencio Batista.

Scarile va conduc pana la etajul al doilea unde se afla mai multe camere importante pentru expozitii, printre care Salón Dorado (decorat in stilul Louis VI si o data folosit pentru banchete), Despacho Presidencial (biroul presedintelui unde a fost investit in 1959 Fidel Castro) si capilla (capela, cu un candelabru Tiffany).

In fata cladirii se afla un fragment din fostul zid al orasului, precum si un tanc SAU-100 folosit de Castro in timpul luptei din 1961 Bay of Pigs. In spatiul din spate veti gasi Pavillón Granma, care contine o replica a iahtului de 18m care l-a condus pe Fidel Castro si alti 81 de revolutionari din Tuxpán, Mexic, in Cuba, in decembrie 1956. Barca este invelita in sticla si pazita 24/7, probabil pentru a opri pe oricine isi doreste spargerea si navigarea in Florida cu ea.

Pavilionul este inconjurat de alte vehicule asociate cu revolutia, inclusiv avioane, rachete si o vagon postal vechi, folosit ca masina de evadare in timpul atacului din 1957.

Plaza de la Revolución

Conceputa de urbanistul francez Jean Claude Forestier in anii 1920, giganticul Plaza de la Revolución (cunoscut ca Plaza Cívica pana in 1959) a facut parte din “noul oras” al Havanei, care a crescut intre anii 1920 si 1959. Ca legatura dintre planul ambitios al Forestierului, Piata a fost construita pe un deal mic (Loma de los Catalanes) in stilul Place de l’Etoile din Paris, cu diverse cai spre Río Almendares, Vedado si Parque de la Fraternidad din Centro Habana.

Inconjurat de cladiri gri, utilitare construite la sfarsitul anilor 1950, piata este astazi baza comunitatii cubaneze si un loc in care se desfasoara mitinguri politice la scara larga. In ianuarie 1998, un milion de oameni (aproape o zecime din populatia cubaneza) s-au ingramadit in piata pentru a-l auzi Papa Ioan Paul al II-lea spunand Liturghia.

Blocul de beton urat pe latura nordica a pietei este Ministerio del Interior, este cunoscut pentru mozaicul sau urias de Che Guevara (o copie a faimoasei fotografii din 1960 a lui Alberto Korda), cu cuvintele Hasta la Victoria Siempre (intotdeauna spre victorie). In 2009, in cladirea de telecomunicatii adiacenta a fost adaugata o imagine asemanatoare a celeilalte gherilele eroice din Cuba, Camilo Cienfuegos. Continutul sau este: Vas Bien Fidel (Vei merge bine Fidel).

Pe partea estica este Biblioteca Nationala José Martí din 1957, care uneori are o expozitie de fotografii in hol, in timp ce la vest este Teatro Nacional de Cuba. In spatele Memorialului sunt birourile guvernamentale adapostite in Centrul Central de Partido Comunista din Cuba, care este foarte pazit.

Old Havana (Habana Vieja)

Vechea Havana, este un sit cunoscut al patrimoniului mondial UNESCO, si este un loc care rasfata farmecul zilelor trecute. Cladirile neoclasice si baroce elegante care se regasesc in aceasta zona, au frontiere pietruite si strazi inguste, iar multe au fost restaurate cu grija, pentru a ramane la vechea lor frumusete.

Printre atractiile cele mai importante din Vechea Havana se numara si magnificul Catedral de San Cristobal, care este un punct de reper stilului baroc cubanez; stout Castillo de la Real Fuerza, care este o fortareata militara impresionanta; si pietele publice populare ale Plaza Vieja si Plaza de Armas.

Leave a comment