Tot ce iti trebuie pentru a deveni avocat

In Romania, odata cu caderea regimului comunist, din ce in ce mai multe persoane au ales sa practice meseria numita avocatura. Despre aceasta meserie putem spune ca exista inca din cele mai vechi timpuri, ea existand chiar si in Grecia antica sau Roma antica.

Insa, este evident ca nu oricine reuseste sa devina avocat, chiar daca admiterea la Facultatea de Drept nu este foarte grea. Insa, pentru aceasta meserie trebuie sa ai un oarecare talent si, in special, sa fii un orator foarte bun.

In cazul in care doresti sa devii avocat trebuie neaparat sa tii cont de aspectul ca in aceasta meserie este posibil sa lucrezi cu oameni din toate categoriile sociale sau de cultura. In special daca te axezi pe cazuri penale ca avocatpenal.ro, trebuie sa ai o echipa bine organizata si experienta pe masura.

In zilele noastre, justitia nu este privita cu ochi foarte buni, tocmai din cauza coruptiei existente in sanul acesteia, insa rolul unui avocat este tocmai acela de a-si convinge potentialul client ca demersul sau nu este chiar inutil.

In meseria de avocat este nevoie, in special, si de multa rabdare, deoarece poti da peste diferite tipuri de client. Nu excludeti nici situatia in care clientul nu este multumit de serviciile prestate si va cere rezilierea contractului si chiar restituirea intregului onorariu sau cel putin a unei parti din acesta.

Un avocat trebuie sa fie mereu demn, si sa nu isi presteze munca doar de dragul unui onorariu mare, caci asta nu face parte din principiile de baza ale meseriei de avocat.

In avocatura, isi desfasoara activitatea doua tipuri de avocati, si anume: cei bazati pe consultanta si cei pledanti. Avocatii bazati pe consultanta juridica sunt cei care au ales sa nu reprezinte un client in fata judecatorului, ci doar sa il inarmeze pe acestea cu sfaturi ce tin de consultanta juridica.

In schimb, avocatii pledanti sunt aceia pe care ii vedem in salile de judecata, cei care pledeaza pentru clientii lor in fata instantelor de judecata.

Calitatea de avocat nu inceteaza decat atunci cand acesta doreste sa renunte la exercitiul profesiei, lucru care trebuie sa il faca in scris, in cazul decesului acestuia sau atunci cand avocatul este condamnat cu o sentinta definitiva pentru o fapta ce este incadrata in legea penala, caci acest aspect il face pe acesta sa fie nedemn de practicarea meseriei de avocat.

Mai este bine de stiut si ca nu poti fi avocat atunci cand ai alte activitati salarizate in cadrul altor profesii decat cea de avocat, care pot avea ocupatii ce lezeaza demnitatea si libertatea meseriei de avocat sau chiar bunele moravuri.

Insa, poti sa fii avocat atunci cand ai functii politice precum cea de deputat sau senator, consilier local sau alte functii ce apartin invatamantului juridic superior. In final, putem spune ca profesia de avocat reprezinta una dintre cele mai nobile profesii din lume.

Leave a comment