Ethereum: ce este?

Esenta eterului

Ethereum este o platforma independenta pentru dezvoltarea aplicatiilor si serviciilor bazate pe blockchain. Moneda interna aici este ethereum. Este utilizat ca „cripto combustibil” pentru tranzactii prin contracte inteligente, iar dvs. trebuie sa cunoasteti acest lucru atunci cand descoperiti anunturi de genul “vindem Ethereum cu plata cash“.

Creatorul serviciului este dezvoltatorul canadian Vitalik Buterin, care si-a prezentat pentru prima data ideea la o conferinta Bitcoin in 2014. Un an mai tarziu, in iulie 2015, platforma a fost lansata in functiune. Este de remarcat faptul ca la momentul lansarii, Vitaly avea doar 19 ani.

Potrivit dezvoltatorului, ideea de Ethereum a aparut ca urmare a dorintei de a utiliza conceptul de lant de blocuri pentru o utilizare cuprinzatoare, si nu doar ca mijloc de plata. Platforma, spre deosebire de celelalte, este scrisa in limbajul de programare Turing-complet, care permite oricui sa-l foloseasca pentru a crea aplicatii descentralizate.

In termeni simpli, Ethereum este atat o criptomoneda, cat si un mediu functional descentralizat. Prin crearea unei singure masini virtuale, a facilitat utilizarea tehnologiei blockchain, a facut sistemul mai versatil si mai comod.

ETH a demonstrat ca blockchainul poate fi flexibil, convenabil si, prin urmare, universal. El si-a extins oportunitatile, a deschis noi orizonturi de dezvoltare. Multi experti cred ca aparitia Ethereum este o revolutie in lumea tehnologiilor inalte.

Caracteristici Ethereum si diferente Bitcoin

Ca multe alte jetoane, ethereum a fost conceput ca o versiune imbunatatita a Bitcoin. Dar, odata cu dezvoltarea criptomonedei, diferentele dintre monedele digitale au devenit tot mai semnificative.

In ciuda faptului ca Ethereum si Bitcoin sunt blockchain-uri open-source, exista multe lucruri care disting ethereum:

  • Un contract inteligent este baza eterului. Utilizand un algoritm computer, contractul este implementat in blockchain. Contractul inteligent este structurat astfel incat tranzactia sa se faca numai daca partile au indeplinit conditiile necesare. Conditiile sunt descrise matematic si programatic, ceea ce garanteaza fiabilitatea acestora.
  • caracteristica distinctiva a Ethereum este de a efectua toate tranzactiile sub controlul computerului, in timp ce operatiunile cu Bitcoin sunt anonime. Acest lucru va permite sa excludeti posibilitatea erorilor, precum si sa folositi eterul pentru a combate activitatea infractionala, deoarece toate tranzactiile pot fi urmarite.

Programul efectueaza in mod independent un transfer de bani dupa primirea confirmarii performantei retelei. Puteti urmari tranzactia online.

  • Spre deosebire de Bitcoin, in care emisia este limitata de codul programului, Ethereum nu are o limita de emisie de frontiera. Desigur, acest lucru duce inevitabil la o depreciere a monedei in viitor.

Cu toate acestea, in acest moment, dezvoltatorii se gandesc sa treaca la un algoritm „Proof-of-Stake” care este o metoda de protectie specializata.

  • Timpul de generare al unui bloc de eter este 15 secunde, ceea ce este mult mai rapid decat Bitcoin, care dureaza 10 minute pentru acelasi proces. Iar pentru extragerea fiecarei unitati minerul primeste 5 ETH.
  • Ethereum este mult mai adaptiv si mai flexibil decat fratele sau mai mare. Ethereum functioneaza ca un lant blocabil programabil, care permite dezvoltatorilor sa-si creeze propriile aplicatii pe baza acestuia.

In comparatie cu Bitcoin, Ethereum nu este la fel de convenabil ca un mijloc de plata. Si in timp ce nu toate serviciile functioneaza cu acesta. Cu toate acestea, ETH ocupa locul trei in ceea ce priveste capitalizarea, ceea ce ii permite sa castige locuri pe piata.

Beneficiile utilizarii Ethereum

Ethereum este atat un mijloc de plata cat si o platforma pe care pot fi construite alte criptomonede sau aplicatii. Acest fapt evidentiaza eterul si ii ofera avantaje fata de alte monede.

Iata cateva motive pentru a arunca o privire mai atenta asupra ethereum:

  • Ethereum ofera tranzactii foarte rapide si sigure.
  • Taxa de transfer foarte mica. Tarifele Ethereum reprezinta aproximativ 0,1% din valoarea intregii tranzactii.
  • Tranzactii securizate incorporate intr-un contract inteligent.
  • Utilizarea globala si pe scara larga a monedei.

Astazi, Ethereum este a treia cea mai mare capitalizare de piata si apar din ce in ce mai multe aplicatii. In plus, managementul platformei continua sa lucreze la parteneriate cu mari corporatii, precum Microsoft.

Daca Ethereum continua sa se dezvolte in acelasi ritm, acesta va juca unul dintre rolurile cheie in schimbarea si modelarea progreselor tehnologice mondiale.

Concluzie

Ethereum este o criptomoneda populara, a carei capitalizare a depasit in 2018 24 de miliarde de dolari. Ethereum ca moneda si ca tehnologie are multe perspective. Proiectul este foarte atractiv pentru dezvoltatorii de aplicatii independente.

Leave a comment