Mulsul mecanic si reguli de respectat pentru cantitati mari de lapte

Orice fermier stie cat timp trebuie sa investeasca in sesiunile muls atunci cand le realizeaza manual, dar si cat de extenuant poate fi sa realizeze aceasta actiune repetitiva.

In cazul fermelor mai dezvoltate, respectiv a celor care au in plan sa creasca, mulsul manual este inlocuit de cel mecanic. Exista si in tara la noi astazi tot felul de tehnologii moderne care se folosesc in fermele zootehnice, acolo unde se cresc vacile pentru lapte mai ales. In fapt utilizarea acestora devine obligatorie, in conditiile in care exista anumite etape si tehnici in care laptele trebuie obtinut.

Avantajele mulsului mecanic sunt insemnate, chiar daca exista anumite masuri de natura tehnico-organizatorica ce trebuie luate pentru a-l aplica. Gasesti aparate, dar si alte echipamente pentru muls la SuperFarm Land, magazin online specializat in produse care sustin activitatea fermierilor si nu numai.

Avantajele mulsului mecanic

Iata care sunt cateva dintre avantajele pe care le ai cand folosesti dispozitivele pentru muls mecanic:

  • Necesita mai putina forta de munca, eficientizata chiar la peste jumatate din cea depusa in cazul mulsului manual.
  • Nivelul de productivitate creste, in timp ce efortul fizic depus de mulgator scade.
  • Calitatea laptelui este mai buna, este mai igienic.
  • Exista o viteza mai mare a mulsului favorizand evacuarea completa a ugerului.

Desigur, exista si o serie de conditii ce se cer a fi indeplinite, valabil indiferent daca folosesti aparate de muls de la Superfarm Land sau din alta sursa. Asadar, e necesar ca aparatele utilizate, prezentand caracteristici functionale, sa corespunda neaparat cu particularitatile ugerului, in sensul ca sa nu fie daunatoare acestora.

De asemenea, curatarea, manevrarea si dezinfectarea de preferat sa se realizeze intocmai cu indicatiile producatorului. De preferat este sa existe personal calificat care sa realizeze operatiunile.

Unii realizeaza mulsul la stand, altii in sali concepute special pentru asta. In primul caz, operatiunea se realizeaza in fermele clasice de vaci, pe cand in al doilea deja e valabil in cadrul acelor complexe industriale care se ocupa cu cresterea de vaci de lapte. In aceasta din urma situatie, este considerat ca mulsul este mult mai productiv. Aici laptele este dus in sala de racire, imediat langa sala de muls localizata.

Este foarte important ca toate regulile si conditiile de utilizare a aparatelor de muls sa fie respectate, pentru a evita imbolnavirea ugerelor. Iata care sunt regulile care vor dicta obtinerea unei cantitati mari de lapte:

  • Sa fie pregatite atat vacile, cat si mulgatorile corespunzator – masajul trebuie sa precede intotdeauna mulsul.
  • Sa se aeriseasca adapostul.
  • Sa existe un program fix pentru mulgere, in ideea de a favoriza evacuarea totala a laptelui.
  • Sa se realizeze mulgerea completa, pentru a nu scadea productia de lapte, respectiv pentru a nu favoriza intarcarea.
  • Se mulg doar vacile care au peste 15 l lapte, de 3 ori pe zi, pentru a stimula dezvoltarea ugerului, deci si in conditiile in care nu este vorba despre productii mari.
  • Se vor stabili intervale egale intre mulsori.

Cu aceste informatii in gand, oricine se poate mobiliza pentru a dota fermele cu mulgatori eficiente, care sa sporeasca productia de lapte, dar si sa eficientizeze intregul proces.

Leave a comment