Venirea pe lume a celui de-al doilea copil – ce situatii pot aparea?

O familie fericita si implinita este cea in care exista cel putin un copil. Acesta are rolul de a intregi cercul familiei si de a-i apropia mai mult pe cei doi parinti, dandu-le un scop comun – cel de a-si face copilul fericit si de a-i oferi acestuia tot ce are nevoie pentru un trai fara griji.

Primul copil are parte de toata atentia, grija si dragostea de care sunt capabili parintii. Acesta se afla in centrul atentiei in mod constant. Insa ce se intampla atunci cand apare cel de-al doilea copil?

Schimbari ce intervin cand in familie se naste al doilea copil

Bineinteles ca in momentul in care apare un fratior sau o surioara, totul se imparte la doi – timpul, atentia, lucrurile materiale si lista poate continua in acest sens.

Fiind mai mic, cel de-al doilea nascut are de obicei nevoie de mai mare atentie si de timp mai mult. Cel dintai deja poate face unele lucruri singur – se poate imbraca, poate manca singur, poate merge singur la baie, se poate spala etc. Asadar nu mai este atat de dependent de parinti precum este cel mic.

In acest sens, o parte dintre copii incep sa fie frustrati, gelosi pe cel mic. Vad ca parintii petrec mai mult timp cu acesta, il alinta mai mult. Sentimentele pe care le resimt fratii mai mari sunt absolut normale, pot aparea in orice familie.

Bineinteles, acestea pot provoca diverse comportamente din partea copilului mai mare. Unii pot sa devina introvertiti si aleg sa se retraga intr-o lume a lor, devenind indiferenti si nereceptivi la ceea ce se intampla in jurul lor. Altii pot adopta un comportament recalcitrant, violent, agresiv.

Important este ca parintii sa stie si sa poata gestiona situatiile de acest gen. Nu trebuie sa neglijeze copilul mai mare, trebuie sa ii arate ca il iubeste la fel ca si inainte si trebuie sa petreaca in continuare timp si cu acesta.

In cazul in care nu reusesc sa gestioneze problema, iar copilul mai mare nu iese din starea cu care se confrunta este necesar ca parintii sa se orienteze catre sedinte de psihoterapie de familie.

Psihoterapia de familie

Dupa cum spuneam mai sus, psihoterapia de familie este solutia ideala pentru familia ce se confrunta cu diverse reactii si comportamente ale copilului mare, atunci cand vine pe lume al doilea copil.

In cadrul centrului PsihArt cei interesati pot avea parte de acestea. Ideal ar fi ca la aceste sedinte sa participe ambii parinti impreuna cu copilul cel mare, in acest fel vor intelege mai bine ce se intampla cu el dar si cum ar trebui sa procedeze pentru a-l face sa accepte ideea unui fratior sau a unei surioare.

Psihoterapeutii din cadrul centrului detin formarea si experienta necesara pentru a putea lucra cu intreaga familie, tratand situatia aparuta din perspectiva fiecaruia din membri.

Asadar, parintii interesati de un centru de psihoterapie Bucuresti pot apela cu incredere la serviciile oferite de PsihArt. Mai multe detalii regasesc pe site-ul oficial.

Leave a comment