Ce trebuie sa stii despre un diacon

Cu siguranta ca ai participat la slujbele clasice de duminica sau la alte procesiuni specifice cultului crestin ortodox. Exista conform rangurilor in ierarhia bisericii crestine treapta de diacon. Altfel spus este un invatacel, cel care il ajuta pe preot, dar nu are autoritatea acestuia.

Il distingi in multime si prin diferentierea vestimentara. Exista o categorie aparte de vesminte diaconesti, fata de cele ale preotilor avand cateva elemente lipsa. Din nou vorbim despre necesitatea ca aceste vesminte sa fie purtate cand diaconul este in biserica, in altar, nu si in timpul liber.

Curiozitati despre diaconi

Desi ar trebui sa fie cunoscatori ai legilor scrise si nescrise ale bisericii, acestia nu au autoritate si cunostinte la fel de bogate si bine inradacinate precum preotii. Asadar, nu te poti spovedi la diacon, nu ii poti cere acestuia sa savarseasca o slujba, nu poti lasa in seama acestuia procesiuni sau alte misiuni de acest gen. Eventual diaconul poate ajuta preotul si va fi un insotitor al acestuia.

Cat despre cine poate deveni diacon vorbim despre cei care au absolvit studiile teologice. Inainte de toate un diacon trebuie sa aiba ca baza toata invatatura de credinta si sa fie pregatit pentru acest scop.

Un diacon poate fi casatorit sau poate sa se casatoreasca ulterior, permisiune ce exista si in cazul preotilor de altfel. O regula anume este ca inainte de a fi hirotoniti sa fie casatoriti deja, intrucat dupa aceasta etapa ei nu se mai pot casatori.

Desigur, vorbim doar despre barbati ce pot deveni diaconi, niciodata posibilitatea ca o femeie sa fie acceptata in randul diaconilor. In fapt, Sfanta Scriptura mentioneaza care sunt dispozitiile in acest sens.

Concret, ce rol are un diacon in biserica?

In sens larg diaconul se ingrijeste pentru ca cei superiori lui in rang, in mod special acestia, sa aiba tot ce este necesar pregatit pentru slujba sau alte procesiuni. Responssabilitatile unui diacon sunt variate si pot include sarcini administrative, de organizare, poate fi ingrijitor al bisericii, al cladirii in sine de asemenea, poate fi casier, in functie de nevoile fiecarui lacas de cult.

Conform scrierilor de specialitate, cei care au rang de diacon au de fapt un statut de mare cinste si binecuvantare.

Vesmintele pe care diaconii le poarta pot sau nu fi la fel precum cele ale preotilor, in sensul in care se tine cont de broderii si imprimari anume in functie de sarbatorile cinstite. De asemenea, culorile alese sunt si ele in stransa legatura cu ce semnifica o culoare in raport cu o anumita sarbatoare.

Leave a comment